21.04.2021

                                                                                                            Sałatka curry z makaronem

SKŁADNIKI (proporcje według uznania):           

– ugotowany makaron pełnoziarnisty

– pokrojona w kostki parówka (może być surowa)

– pokrojona w kostki czerwona papryka

– pokrojony w kostki ogórek konserwowy

– kukurydza z puszki

– pieprz, przyprawa curry

– jogurt grecki

Wszystkie składniki dobrze wymieszać.

 

09.04.2021

„Czubrowicka Chrzanówka” – zupa wielkanocna z chrzanem

To potrawa pochodząca z okolic Krakowa, choć tak naprawdę wywodzi się z okresu międzywojennego z okolic Węgier. Jej przepis przekazywany jest w rodzinie mojego męża z pokolenia na pokolenie i stanowi typ potrawy regionalnej. Zupa jest podstawowym posiłkiem po wielkim 40-dniowym poście. Spożywana jest na śniadanie wielkanocne. Zawiera wszystkie pokarmy święcone w Wielką Sobotę. Znajdują się w niej: jajka, wędlina, sól, ocet i chrzan. Zupa ta ma właściwości oczyszczające, wspomagające trawienie i pobudzające pracę żołądka. Ciekawostką jest fakt, że korzeń chrzanu w tym okresie wczesno-wiosennym jest wyjątkowo aromatyczny i zawiera najwięcej olejków eterycznych. Dlatego należy zachować szczególną ostrożność przy jego tarciu i dodawaniu do potrawy.

Składniki:  Wywar na około 3 litry wody – porcja na 4 osoby:

·        wędzonka – boczek, kiełbasa, frankfuterki lub kości wędzone,

·        liście laurowe – 4 szt.,

·        ziele angielskie – 8 szt.,

·        ocet – ¼ szklanki,

·        sól, pieprz, zielona pietruszka,

·        korzeń chrzanu – 1 kg,

·        jajka – 4 szt.,

·        szynka – 20 dag,

·        kiełbasa swojska – 1 szt.,

·        kiełbasa biała – 1 szt.,

Przygotowanie:

Ugotować wywar z wędzonki i przypraw. Wyjąć wędzonkę. Następnie utrzeć chrzan i ugotować w osobnym naczyniu. Stopniowo dodawać chrzan do wywaru w zależności od preferencji ostrości potrawy. Doprawić do smaku solą, pieprzem. Na talerzach przygotować pokrojone w ćwiartki jajka, kiełbasę i frankfuterki                 w plasterki, a wędlinę z kosteczkę. Na wierzchu posypać grubo pokrojoną pietruszką. Zalewać wrzącym wywarem z potartym chrzanem. Podawać gorące wraz         z pokrojonym świeconym chlebem.

 

 SMACZNEGO!

04.02.021

                                                                                                                      Brokułowa zapiekanka

Składniki:

·        2 ząbki czosnku,

·        1/2 szklanki śmietany,

·        bulion z dwóch kostek rozprowadzony w1/2 szklance wody,

·        łyżeczka oliwy z oliwek,

·        30 dag szynki,

·        paczka mrożonych brokułów,

·        paczka makaronu rurki,

Na oliwie usmażyć czosnek. Dodać bulion i śmietanę, pieprz. Dusić chwilę zagęszczając łyżką mąki z wodą. Dodać szynkę pokrojoną w paski i brokuły. Wylać na ugotowany makaron umieszczony w żarodopornym naczyniu i posypać potartym  żółtym serem. Zapiec przez około 20 min w piekarniku. Można ułożyć warstwowo.

20.01.2021 – dzisiaj Dzień Bigosu:)

BIGOS

Do przygotowania potrzebujesz:

  • kapustę kiszoną – ok. 2 kg 
  • białą  kapustę – ok. 0,5 kg
  • wieprzowinę (najlepiej od szynki) – ok. 1,5 kg
  • wołowinę (opcjonalnie) – ok. 300 g
  • dobrej jakości kiełbasę – ok. 400 g
  • cebulę – 2-3 szt.
  • suszone grzyby – ok. 30-50 g
  • suszone śliwki bez pestek – ok. 200g
  • koncentrat pomidorowy – ok. 2-3 łyżek
  • czerwone wytrawne wino – ok. 350 ml
  • olej rzepakowy – ok. 10 łyżek
  • przyprawy – liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, kilka ziaren jałowca, 1/2 łyżeczki gorczycy, 1 łyżeczka cukru, sól i świeżo mielony pieprz do smaku, słodką paprykę

Suszone grzyby wypłucz i zalej zimną wodą. Odstaw na co najmniej godzinę do namoczenia. Po tym czasie obgotuj je (ok. 10-15 minut)

Suszone śliwki przekrój na połówki zalej czerwonym winem i odstaw do namoczenia.

Mięso pokrój w kostkę, posyp solą i pieprzem, obsmaż na patelni posmarowanej olejem, a następnie duś pod przykryciem do miękkości, podlewając wodą.

Kapustę kiszoną pokrój w krótsze wstęgi. Białą kapustę poszatkuj, wymieszaj ze szczyptą soli i odstaw na kilma minut.

Do mięsa dodaj obie kapusty i duś pod przykryciem aż kapusta zmieknie (ok. pół godziny). Następnie dodaj grzyby wraz z zalewą.

Cebulę obierz i drobno posiekaj, zeszklij na odrobinie oleju a nastepnie dodaj pokrojoną kiełbasę i podsmaż. Zawartość patelni dodaj do kapusty i mięsa. Dodaj śliwki wraz z winem, w którym się moczyły. Na koniec dodaj koncentrat pomidorowy i ostatecznie dopraw solą i pieprzem.

 

Sugestia: Bigos najlepiej smakuje na drugi dzień.

 

29.12.2020 r.

MENU SYLWESTROWE

 W tym roku Sylwestra spędzimy w domu. Być może odwiedzą nas znajomi. Jeśli zastanawiasz się, co pysznego można przygotować na ten wyjątkowy wieczór, oto kilka podpowiedzi:

Na ciepło:

  • kasza gryczana z pieczarkami
  • piersi z kurczaka/indyka z nerkowcami
  • tortille
  • zapiekanki

Zimna płyta:

  • talerz serów
  • wędlina
  • rolada z tortilli z łososiem
  • rolada z tortilli z szynką
  • jaja przepiórcze
  • śledzie z cebulą
  • pomidorki koktajlowe
  • papryka świeża
  • rzodkiewki
  • słupki z białej rzodkwi

Sałatki:

  • z komosy ryżowej
  • z tuńczyka
  • z miksu sałat z tofu i czarnuszką

Przekąski:

  • orzechy (rózne, byle były prażone a nie smażone)
  • słupki z marchewki
  • mandarynki

Sposób przygotowania poszczególnych dań:

Kasza gryczana z pieczarkami – kaszę ugotuj na sypko. Na oleju rzepakowym podduś cebulę i pieczarki, dopraw je solą i pieprzem a następnie dodaj kaszę i wszystko wymieszaj.

Piersi z kurczaka/indyka z nerkowcami – mięso umyj i pokrój na większą kostkę. Włóż do miski, wymieszaj z olejem rzepakowym oraz solą i przyprawami (np. czerwoną papryką, curry, pieprzem, czosnkiem granulowanym), a następnie wyłóż na rozgrzaną patelnię. Gdy białko się zetnie, dodaj orzechy nerkowca i duś kilkanaście minut.

Gotowe tortille (najlepiej grillowane) posmaruj ulubionym sosem, wyłóż na nie szynkę, kukurydzę, zielony ogórek, jeśli lubisz – ostre papryczki, na brzegi połóż starty żółty ser, złóż w trójkąt lub zwiń z rulon i zapiecz w piekarniku lub kuchence mikrofalowej. Podawaj z przekrojonymi na połówki pomidorkami koktajlowymi posypanymi bazylią.

Zapiekanki – bułki grahamki przekrój na połówki i posmaruj sosem pomidorowym (koncentrat pomidorowy z dodatkiem soli, pieprzu, bazylii, oregano, majeranku i odrobiną czosnku granulowanego). Następnie ułóż na nich umyte i pokrojone w plastry surowe pieczarki, posyp siekaną cebulą oraz startym żółtym serem. Zapiekaj w temp. 180 st. C ok. 10 minut.

Ps. To tylko jedna z przeróżnych wariacji zapiekanek. Można zrobić wersję z kilkoma rodzajami serów (będą wtedy bardziej kaloryczne) lub z kukurydzą zamiast pieczarek. Smaczna jest również wersja z szynką.

Zimną płytę ułóż na talerzu według własnej wyobraźni, pomiędzy serami a szynką poukładaj ugotowane przepiórcze jaja.

Rolada z tortilli – placek tortilli posmaruj serkiem kanapkowym, ułóż na nim plastry wędzonego łososia, posyp koperkiem i zwiń w rulon. Roladę pokroj na dowolnej grubości plastry i wbij do każdego z nich wykałaczkę.

Wersja z szynką – zamiast łososia połóż szynkę, a zamiast koperkiem, posyp posiekaną natką pietruszki.

Sałatka z komosy ryżowej – ugotuj komosę ryżową, piersi z kurczaka lub indyka pokrój w kostkę i uduś z przyprawą gyros. Do sałatki, oprócz mięsa,  dodaj: pokrojone suszone pomidory z zalewy olejowej, kukurydzę konserwową, świeżą czerwoną paprykę, ogórek konserwowy, suszoną żurawinę oraz orzeszki piniowe lub nasiona słonecznika.

Sałatka z tuńczyka – tuńczyk z puszki, kukurydza konserwowa, jajko na twardo, cebula, jogurt grecki, sól, pieprz

Sałatka z tofu – miks sałat, tofu wędzone, jabłko, kukurydza konserwowa, papryka świeża, siekane orzechy nerkowca, nasiona czarnuszki.

Moja propozycja to dania lekkie, pożywne, a jednocześnie zawierające sporo witamin i składników mineralnych oraz zdrowych tłuszczów.

Smacznego 🙂