Europejski Dzień Wiedzy o Antybiotykach

Dziś przypada Europejski Dzień Wiedzy o Antybiotykach – myślę, że warto przypomnieć kilka najważnieszych informacji o tych substancjach. Był rok 1928, kiedy to szkocki lekarz i mikrobiolog zauważył zahamowanie wzrostu kolonii gronkowców na przypadkowo zanieczyszczonej pleśnią hodowli. Grzybem, wydzielającym ową tajemniczą substancję był pędzlak – po łacinie Penicillum notatum – stąd nazwa penicylina. Jednak na …

Europejski Dzień Wiedzy o Antybiotykach Read More »

WŁAŚCIWOŚCI PROZDROWOTNE KISZONEK

Kiszenie warzyw i owoców oraz fermentowanie napojów, szczególnie mlecznych, jest jedną z najstarszych metod konserwowania żywności. Pod wpływem bakterii fermentacji mlekowej, głównie z rodzaju Lactobacillus, Bifidobacterium i Lactococcus, cukry zawarte w surowcach poddawanych fermentacji, rozkładane są na kwas mlekowy, a ten ma działanie konserwujące poprzez obniżenie pH środowiska    i hamowanie tym samym rozwoju szkodliwych …

WŁAŚCIWOŚCI PROZDROWOTNE KISZONEK Read More »