Przejdź do treści
Strona główna » FILET Z KURCZAKA Z BROKUŁEM

FILET Z KURCZAKA Z BROKUŁEM

Filet z kurczaka (piersi z kurczaka) to doskonały pomysł na obiad, ponieważ wystarcza mu krótka obróbka termiczna. Jako, że piersi są neutralne w smaku, można je podawać na setki różnych sposobów. Dziś pomysł filet z kurczaka z brokułem i masłem orzechowym. Wypróbuj i przekonaj się, że palce lizać!

Jak przygotować proponowany filet z kurczaka?

Do przygotowania potrzebujesz:

  • piersi z kurczaka – 2 szt. (ok. 200g)
  • brokuł – 1 szt. (ok. 400g)
  • masło orzechowe – 4 łyżki (ok. 80g)
  • nasiona słonecznika – 4 łyżki (ok. 40g)
  • olej rzepakowy – 2 łyżki (ok. 20g)
  • sól i pieprz – do smaku
  • czosnek – 1-2 ząbki

Filety pokrój na kawałki, dopraw solą, pieprzem i czosnkiem i wyłóż na posmarowaną olejem i rozgrzaną patelnię. Doprowadź do jego ścięcia. Następnie dodaj umyty i podzielony na różyczki brokuł oraz masło orzechowe i duś pod przykryciem ok. 10 min. W tym czasie, na oddzielnej patelni, upraż nasiona słonecznika. Mięso z brokułem wyłóż na talerz i posyp prażonym słonecznikiem.

Podawaj z ugotowanym ryżem, makaronem lub ziemniakami. Każdy z wybranych dodatków gotuj podczas przygotowywania potrawy – oszczędzisz na czasie J

Wartość energetyczna potrawy bez dodatków (przy założeniu, że mięsa będzie 400g) –  ok. 1480 kcal; białko – ok. 120g, tłuszcze – ok. 98g, węglowodany – ok. 26g, błonnik – ok. 18g. Kaloryczność posiłku i zawartość węglowodanów wzrośnie odpowiednio po dodaniu ryżu, ziemniaków lub makaronu.

Inne pomysły na przygotowanie piersi z kurczaka znajdziesz tutajtutaj i tutaj