Dlaczego warto jeść owoce?
Bo przede wszystkim zawierają dużo witamin, zwłaszcza C – tak bardzo potrzebną do utrzymania prawidłowego działania układu odpornościowego, co, w kontekście pory roku i obecnej sytuacji epidemicznej, ma szczególne znaczenie.
Witamina C wspomaga również produkcję kolagenu, co zapobiega rozstępom, gdy irganizm intensywnie rośnie lub gdy kobieta jest w ciąży.
Wit. C wspomaga wchłanianie żelaza, co zapobiega anemii.
Owoce są również źródłem substancji antyoksydantów i innych substancji bioaktywnych korzystnie wpływających na procesy metaboliczne zachodzące w naszych komórkach.
Jednak owoce to nie tylko witaminy, lecz również błonnik, który odżywia bakterie probiotyczne (czyli te pożyteczne), zwiększa perystaltykę jelit zapobiegając zaparciom i tym samym zmniejszając ryzyko nowotworu jelita grubego.
Owoce zawierają cukry proste, więc są słodkie , dlatego świetnie zastępują słodycze u osób lubiacych słodki smak.
Jakie owoce wybierać? Najlepiej sezonowe. Zawierają one najwięcej cennych składników, gdyż są zbierane wtedy, gdy są dojrzałe i nie są narażone na długotrwały transport. Dobrym wyjściem poza sezonem, jest kupowanie naszych rodzimych owoców w postaci zamrożonej – mrożenie odbywa się tuż po ich zebraniu, więc większość składników nie ulega stracie i zostaje zachowana.
Należy jednak pamiętać, iż nie wszystkie osoby owoce spożywać powinny (są pewne dolegliwości i choroby, przy których należy mocno ograniczyć ich zjadanie lub wręcz wykluczyć je z diety).
Zalecenia dotyczące spożycia owoców przez osoby zdrowe mówią o dwóch porcjach dziennie (porcja to mniej więcej tyle, ile mieści się w dłoni), tak więc jedzmy je na zdrowie, lecz z umiarem 🙂