Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej stawia je u swojej podstawy – oznacza to, że (razem z owocami) powinny stanowić około połowę wszystkich produktów, jakie zjadamy.
Dlaczego warto jeść warzywa?
Bo, podobnie jak owoce, zawierają dużo witamin i składników mineralnych, a przy tym znacznie mniej niż owoce cukrów prostych, co ma szczególne znaczenie u osób z zaburzeniami poziomu glukozy i insuliny. Dzięki temu, że warzywa zawierają niewielkie ilości cukrów prostych, nie podnoszą w znaczny sposób poziomu glukozy we krwi oraz mają niską kaloryczność.
Warzywa najlepiej spożywać na surowo, bo wtedy zawierają najwięcej witamin, jednak jeśli ktoś ma problemy z gryzieniem, można poddać je gotowaniu na parze lub w wodzie, pamiętając jednak, by proces obróbki termicznej był jak najkrótszy.
Jedną z witamin występujących w warzywach jest witamina C – o jej dobroczynnym działaniu przeczytasz we wpisie „Wyzwanie nr 4 – Co najmniej jedna porcja owoców dziennie”. Warzywami zawierającymi największą jej ilość jest czerwona papryka, natka pietruszki oraz kapusta. Niewielu z nas wie, że bardzo duże ilości witaminy C zawierają ziemniaki – niestety jednak ich gotowanie niszczy znaczną ilość tej witaminy.
Warzywa zawierają również beta-karoten, z którego nasz organizm wytwarza witaminę A. Znajdziemy go w pomarańczowych i czerwonych warzywach. Witamina A jest niezbędna do regulacji procesów regeneracyjnych, odpornościowych oraz widzenia. Jej niedobór może objawiać się suchością gałek ocznych, spadkiem odporności oraz pogorszeniem kondycji skóry.
Witaminą ważną dla przebiegu procesów krwiotwórczych oraz rozwoju płodu jest kwas foliowy, obecny głównie w zielonych warzywach liściastych oraz nasionach roślin strączkowych.
Witaminy to nie wszystko – warzywa warto również spożywać dla zawartego w nich błonnika, który reguluje pracę jelit oraz zapobiega zaparciom.
Warzywa powinniśmy włączyć do naszej diety jeszcze z jednego powodu – obecne w nich antyoksydanty chronią nas przed chorobami sercowo-naczyniowymi, cukrzycą oraz nowotworami. Szczególnie bogatymi w antyoksydanty warzywami są: jarmuż, brokuł, pomidory, papryka, cebula (zwłaszcza czerwona) oraz czosnek.
Rozumiesz już, dlaczego na talerzu powinno być kolorowo? Dlatego, że poszczególne grupy warzyw dostarczają nam wielu cennych składników, nieco innych w każdej grupie. Należy jednak pamiętać, że są pewne dolegliwości i schorzenia, przy których należy wykluczyć z diety niektóre warzywa, gdyż zawierają one substancje utrudniające wchłanianie pewnych pierwiastków lub pobudzające procesy zapalne. Na szczęście dotyczy to tylko wybranych, a nie wszystkich warzyw.
To co? Do dzieła! Niech na naszych talerzach zrobi się kolorowo!