W upalne dni szukamy lekkich i łatwostrawnych dań. Zależy nam też, by jak najmniej czasu spędzić przy gorącej kuchence. W tej sytuacji świetnie sprawdzi się chłodnik z buraka i ogórka. Jest niskokaloryczny a jednocześnie bardzo pożywny. Zawiera potas, wapń, magnez, cynk oraz wiele substancji bioaktywnych, jak rutyna, epikatechiny (silne przeciwutleniacze) i kwas foliowy.
Wypróbuj a będziesz jeść całe lato!
Do przygotowania potrzebujesz:
- ugotowane buraki – 2 szt.
- obrane zielone ogórki gruntowe – 2 szt.
- jogurt naturalny – duży kubek (400g)
- czosnek – do smaku (najlepiej 1-2 ząbki)
- siekaną natkę pietruszki – 1 łyżkę
- siekaną natkę koperku – 1 łyżkę
- sól, pieprz – do smaku
Buraki i ogórki zetrzyj na tarce o grubych oczkach i wyłóż do głębszego naczynia. Czosnek przeciśnij przez praskę i połącz ze startymi warzywami. Dodaj jogurt i pozostałe składniki a następnie dopraw do smaku solą i pieprzem.
Jeśli chcesz, aby chłodnik był nieco rzadszy, dodaj kefir.
Smacznego 🙂
Przepisy na szybkie w przygotowaniu i pożywne dania obiadowe znajdziesz tutaj
Zdjęcie dzięki pexels.com/pl-pl