Z MASŁEM CZOSNKOWYM
Do przygotowania dla 2 osób potrzebujesz:
- polędwice z dorsza – 2 szt. (ok. 200g)
- olej rzepakowy – 2 łyżki (ok. 20g)
- rukolę/roszponkę/mix sałat – według upodobania – 4 garści (ok. 60-80g)
- czerwoną paprykę – połowa dużej (ok. 115g)
- cebulę dymkę lub szczypiorek – do smaku
- masło – 2 łyżki (ok. 20g)
- sól i pieprz – do smaku
- bazylię, oregano, majeranek, zioła prowansalskie – do smaku
- czosnek – 1-2 ząbki
- sok z cytryny – do smaku
Polędwice umyj, dopraw solą i wyłóż na posmarowaną olejem i rozgrzaną patelnię. Duś pod przykryciem ok. 10-15 minut. W tym czasie wyłóż na talerze rukolę lub sałatę, posyp siekaną dymką i pokrojoną w kostkę czerwoną papryką oraz przygotuj masło czosnkowe (do masła przeciśnij czosnek, dodaj sól, pieprz, zioła i dobrze wymieszaj). Gotowego dorsza wyłoż na zieleninę, skrop sokiem z cytryny i posmaruj masłem czosnkowym.
Podawaj z ugotowanym ryżem, makaronem, kaszą lub ziemniakami. Każdy z wybranych dodatków gotuj podczas przygotowywania potrawy – oszczędzisz na czasie 🙂
Wartość energetyczna potrawy bez dodatków – ok. 550 kcal; białko – ok. 40g, tłuszcze – ok. 39g, węglowodany – ok. 11g, błonnik – ok. 4g.
Kaloryczność posiłku i zawartość węglowodanów wzrośnie odpowiednio po dodaniu ryżu, kaszy, ziemniaków lub makaronu.
Źródło zdjęcia: pexels.com/pl-pl