Przejdź do treści
Strona główna » DORSZ W SOSIE KURKOWYM

DORSZ W SOSIE KURKOWYM

Ryby morskie są dobrym źródłem jodu – pierwiastka niezbędnego do produkcji hormonów tarczycy. Dorsz należy do ryb chudych, a w połączeniu z grzybami stanowi świetne uzupełnienie diety w witaminy i składniki mineralne. I do tego smakuje wyśmienicie!

Do przygotowania dania z dorsza dla 2 osób potrzebujesz:

  • polędwice z dorsza – 2 szt. (ok. 200g)
  • kurki – 200g
  • olej rzepakowy do posmarowania patelni – 2 łyżki (ok. 20g)
  • masło klarowane – 1 łyżkę (ok. 15g)
  • cebulę – 1 szt.
  • sól i pieprz – do smaku
  • wodę – ok. ½ szklanki
  • śmietanę 30% – 2/3 szklanki (ok. 150 g)
  • mąkę pszenną – 1 łyżkę (ok. 15g)
  • sok z cytryny – do smaku

Polędwice umyj, dopraw solą i pieprzem i wyłóż na posmarowaną olejem i rozgrzaną patelnię. Duś pod przykryciem ok. 10-15 minut. W tym czasie, na rozgrzanym maśle, podsmaż lekko cebulę, dodaj do niej umyte kurki oraz sól i pieprz do smaku. Po 5 minutach smażenia, duś pod przykryciem ok. 10 min. Jeśli trzeba, podlewaj wodą. Mąkę delikatnie rozbełtaj w wodzie, dodaj śmietanę i delikatnie wlewaj do kurek. Ostatecznie dopraw, dodając sok z cytryny. Gotowego dorsza włóż do patelni z sosem kurkowym.  

Podawaj z ugotowanymi ziemniakami.

Wartość energetyczna potrawy bez ziemniaków –  ok. 1050 kcal; białko – ok. 45g, tłuszcze – ok. 83g, węglowodany – ok. 34g, błonnik – ok. 10g.

Kaloryczność posiłku i zawartość węglowodanów wzrośnie odpowiednio po dodaniu ziemniaków.

Źródło zdjęcia: pexels.com/pl-pl