Występująca dziś w roli głównej zupa warzywna jest idealną propozycją – w sam raz nadającą się na jesienne chłody.
Do przygotowania potrzebujesz:
- bulion mięsny lub warzywny (w zależności od preferencji) – ilość zależna od tego, jak gęstą chcesz mieć zupę
- obraną i pokrojoną w słupki włoszczyznę – ok. 0,4-0,5 kg (może być mrożona)
- 4-5 średnich ziemniaków (ok. 350-400g) obranych ze skóry i pokrojonych w kostkę
- pulpę pomidorową – 250 g (ok. 1 szklanki)
- puszkę ciecierzycy
- 100 g startego żółtego sera (ok. 1 szklanki)
- gałkę muszkatołową – do smaku
- posiekaną natkę pietruszki – 1-2 łyżek
- sól i pieprz – do smaku
Pokrojone w kostkę ziemniaki ugotuj w bulionie (ok. 5-10 min.). Gdy będą miękkie, potłucz je tłuczkiem do ziemniaków. Następnie wrzuć włoszczyznę i gotuj, od czasu do czasu mieszając, aż zmięknie (ok. 5-10 min.). Następnie dodaj odsączoną ciecierzycę, pulpę pomidorową i starty żółty ser. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową, a na sam koniec wsyp posiekaną natkę pietruszki.
Jestem pewna, że przygotowana zupa smacznie Cię nasyci 🙂
Sugestia: żółty ser można zastąpić pokrojonym w kostkę gotowanym mięsem.
Wartość energetyczna całości, to ok. 1460 kcal, w tym: białko – ok. 98g, tłuszcze (przy założeniu, że dodajemy żółty ser, a nie mięso) – ok. 57g, węglowodany – ok. 132g, błonnik – ok. 25g
Kaloryczność 1 porcji zależeć będzie od jej wielkości.
Pomysł na inne danie jednogarnkowe znajdziesz tutaj
Obrazek wyróżniający dzięki pexels.com-pl-pl