Do przygotowania potrzebujesz:
- piersi z kurczaka – 2 szt. (ok. 400g)
- olej rzepakowy – 10 łyżek (ok. 100g)
- sól i pieprz – do smaku
- przyprawy, np. czosnek granulowany, sproszkowaną czerwoną paprykę, curry, zioła prowansalskie
Do przygotowania pesto potrzebujesz:
- obrane orzechy pistacjowe – 1 szkl. (ok. 80g)
- cebulę czerwoną – ok. połowy (ok. 55g)
- ząbek czosnku
- olej rzepakowy – ¾ szklanki (ok. 180g)
Piersi umyj i podziel na cieńsze kawałki, a następnie wymieszaj w misce z 10 łyżkami oleju i przyprawami. Wyłóż na rozgrzaną patelnię grillową i grilluj po ok. 5 minut z każdej strony.
Podczas grillowania mięsa przygotuj pesto – wszystkie jego składniki zblenduj i stopniowo, zmniejszając obroty, dodawaj powoli olej.
Gotowe pesto wyłóż na gorące mięso. Podawaj z ryżem lub ulubioną kaszą. Smacznego 🙂
Wartość energetyczna całości (filet plus pesto), to ok. 2500 kcal, w tym: białko – ok. 108g, tłuszcze (bardzo zdrowe tłuszcze ;)) – ok. 234g, węglowodany – ok. 27g, błonnik – ok. 9g
Kaloryczność 1 porcji zależeć będzie od jej wielkości.
Źródło zdjęcia: pexels.com/pl-pl