Do przygotowania potrzebujesz:
- piersi z kurczaka – 2 szt. (ok. 400g)
- olej rzepakowy – 20 łyżek (ok. 200g)
- ugotowane dzień wcześniej i przechowane w lodówce ziemniaki – ilość w zależności od potrzeb
- bukiet warzyw na patelnię – 1 opakowanie (450 g)
- sól i pieprz – do smaku
- przyprawy, np. czosnek granulowany, sproszkowaną czerwoną paprykę, curry, zioła prowansalskie, zioła włoskie
Piersi umyj i podziel na cieńsze kawałki, a następnie wymieszaj w misce z 10 łyżkami oleju i przyprawami. Wyłóż na rozgrzaną patelnię grillową i grilluj po ok. 5 minut z każdej strony.
Podczas grillowania mięsa przygotuj warzywa – na patelnię posmarowaną 5 łyżkami oleju wysyp warzywa, posyp je ulubionymi ziołami i duś pod przykryciem do konsystencji al dente.
Gdy warzywa będą dochodzić, podgrzej ziemniaki – pokrojone w kostkę, wyłóż na patelnię posmarowaną 5 łyżkami oleju, a następnie dopraw ziołami włoskimi lub prowansalskimi i sproszkowaną papryką. Gotowe mięso wraz z ziemniakami i warzywami wyłóż na talerz. Smacznego 🙂
UWAGA: ziemniaki ugotowane dzień wcześniej i przechowane w lodówce zawierają skrobię oporną, która zmniejsza indeks i ładunek glikemiczny (ważne dla insulinoopornych) oraz świetnie odżywia bakterie probiotyczne.
Wartość energetyczna mięsa i warzyw (bez ziemniaków), to ok. 2300 kcal, w tym: białko – ok. 91g, tłuszcze (bardzo zdrowe tłuszcze ;)) – ok. 207g, węglowodany – ok. 23g, błonnik – ok. 6g. Kaloryczność 1 porcji zależeć będzie od jej wielkości.