Dla tych, którzy mają czasem ochotę na coś bez mięsa 🙂
Do przygotowania potrzebujesz:
- ziemniaki 4 średnie (ok. 350g)
- marchewki – 2 szt. (ok. 100g)
- cukinie – 2 małe (ok. 400g)
- cebulę – połowę średniej (ok. 100g)
- soczewicę z puszki – 2 szkl. (ok. 300g)
- pulpę pomidorową lub siekane pomidory – 1 szkl. (ok. 250g)
- tofu (naturalne lub wędzone) – 300 g
- posiekaną świeżą kolendrę – 2 łyżki
- sproszkowaną ostrą paprykę – 1 łyżeczkę
- cynamon – szczyptę
- olej rzepakowy – 4 łyżki (ok. 40g)
- sól i pieprz – do smaku
Umyte i obrane warzywa pokrój w drobną kostkę. Na oleju zeszklij posiekaną cebulę, posyp cynamonem i papryką, zalej dwiema szklankami wody, a następnie wrzuć warzywa. Gotuj przez ok. 15 minut pod przykryciem. Dopraw solą i pieprzem. Następnie dodaj odsączoną soczewicę, pulpę pomidorową oraz pokrojone w kostkę tofu i duś dalej pod przykryciem ok. 3 -5minut. Po wyłożeniu na talerz, posyp posiekaną kolendrą.
Sugestia: kolendrę możesz zastąpić pietruszką (ale smak będzie już inny), a soczewicę – czerwoną fasolką z puszki. Tofu wędzone będzie bardziej aromatyczne (ale też kaloryczne) od naturalnego.
Wartość energetyczna całości, to ok. 1690 kcal, w tym: białko – ok. 90g, tłuszcze – ok. 61g, węglowodany – ok. 188g, błonnik – ok. 28g. Kaloryczność 1 porcji zależeć będzie od jej wielkości.
Zdjęcie – źródło: https://www.pexels.com/pl-pl