Przejdź do treści
Strona główna » JEDNOGARNKOWE DANIE BEZMIĘSNE

JEDNOGARNKOWE DANIE BEZMIĘSNE

Dla tych, którzy mają czasem ochotę na coś bez mięsa 🙂

Do przygotowania potrzebujesz:

  • ziemniaki  4 średnie (ok. 350g)
  • marchewki – 2 szt. (ok. 100g)
  • cukinie – 2 małe (ok. 400g)
  • cebulę – połowę średniej (ok. 100g)
  • soczewicę z puszki – 2 szkl. (ok. 300g)
  • pulpę pomidorową lub siekane pomidory – 1 szkl. (ok. 250g)
  • tofu (naturalne lub wędzone) – 300 g
  • posiekaną świeżą kolendrę – 2 łyżki
  • sproszkowaną ostrą paprykę – 1 łyżeczkę
  • cynamon – szczyptę
  • olej rzepakowy – 4 łyżki (ok. 40g)
  • sól i pieprz – do smaku

Umyte i obrane warzywa pokrój w drobną kostkę. Na oleju zeszklij posiekaną cebulę, posyp cynamonem i papryką, zalej dwiema szklankami wody, a następnie wrzuć warzywa. Gotuj przez ok. 15 minut pod przykryciem. Dopraw solą i pieprzem. Następnie dodaj odsączoną soczewicę, pulpę pomidorową oraz pokrojone w kostkę tofu i duś dalej pod przykryciem ok. 3 -5minut. Po wyłożeniu na talerz, posyp posiekaną kolendrą.

Sugestia: kolendrę możesz zastąpić pietruszką (ale smak będzie już inny), a soczewicę – czerwoną fasolką z puszki. Tofu wędzone będzie bardziej aromatyczne (ale też kaloryczne) od naturalnego.

Wartość energetyczna całości, to ok. 1690 kcal, w tym: białko – ok. 90g, tłuszcze – ok. 61g, węglowodany – ok. 188g, błonnik – ok. 28g. Kaloryczność 1 porcji zależeć będzie od jej wielkości.

Zdjęcie – źródło: https://www.pexels.com/pl-pl