Do przygotowania potrzebujesz:
- kaszę jaglaną – 2/3 szklanki (ok. 150g)
- piersi z kurczaka – 2 szt. (ok. 400g)
- cukinię (ok. 500g) lub warzywa na patelnię – 1 opakowanie (ok. 450g)
- pomidory (ok. 250g) w przypadku użycia cukinii
- olej rzepakowy – 10 łyżek (ok. 100g)
- sól i pieprz – do smaku
- przyprawy, np. czosnek granulowany, sproszkowaną czerwoną paprykę, curry, zioła prowansalskie
Kaszę jaglaną ugotuj w osolonej wodzie według przepisu podanego na opakowaniu (5-10 min.). Pamiętaj, że aby pozbyć się goryczki, warto przed gotowaniem dobrze ją wypłukać, lub, jeśli masz więcej czasu, zagotować, odlać wrzątek i ugotować w „nowej” osolonej wodzie.
Podczas gotowania kaszy, przygotuj piersi z kurczaka i warzywa.
Piersi umyj, pokrój w grubszą kostkę, wymieszaj w misce z 5 łyżkami oleju i przyprawami, a następnie wyłóż na rozgrzaną patelnię i duś ok. 10-15 min.
Cukinię/warzywa wyłóż na inną posmarowaną 5 łyżkami oleju i rozgrzaną patelnię, oprósz solą i ulubionymi ziołami i duś pod przykryciem aż osiągną średnią miękkość.
Kaszę po ugotowaniu przelej zimną wodą, dobrze odsącz i połącz w jednym naczyniu z mięsem i warzywami.
W przypadku użycia cukinii zamiast warzyw na patelnię, na sam koniec dodaj pomidory pokrojone w kostkę
i odsączone z wody.
Smacznego 🙂
Sugestia: dobrze smakuje z sosem czosnkowym lub ketchupem.
Wartość energetyczna całości, to ok. 1940 kcal, w tym: białko – ok. 111g, tłuszcze – ok. 111g, węglowodany – ok. 125g, błonnik – ok. 18g. Kaloryczność 1 porcji zależeć będzie od jej wielkości.