Zupa krem z dyni
Krem z dyni coraz częściej gości na naszych stołach i dobrze, bo dynia to bardzo bogate w składniki warzywo. Poza sezonem, dynię śmiało możesz zastąpić cukinią – zmianie ulegnie jednak nieco kaloryczność
Do przygotowania potrzebujesz:
- bulion mięsny lub warzywny (w zależności od preferencji) – ilość zależna od tego, jak gęsty chcemy mieć krem
- obraną i pokrojoną w kostki dynię/cukinię (ok. 1 – 1,5 kg)
- 4-5 średnich ziemniaków (ok. 350-400g) obranych ze skóry i pokrojonych w kostkę
- olej rzepakowy – 5 łyżek
- średniej wielkości posiekaną cebulę
- serki topione – 3 trójkąty
- czosnek – 1 ząbek
- starty imbir – ok. 1 łyżki (alternatywnie może być sproszkowany – ok. 1 łyżeczki)
- sól, pieprz, kurkumę, pieprz cayenne – do smaku
- suszone śliwki/gruszkę
- pestki dyni (do posypania kremu)
- jogurt grecki (do przyozdobienia)
Bulion i dynię/cukinię najlepiej przygotować sobie dzień wcześniej (i przechować w lodówce) – dzięki temu przygotowanie kremu po pracy zajmie nam mniej czasu.
Posiekaną cebulę szklimy na rozgrzanym oleju, dodajemy pokrojoną w kostkę dynię i ziemniaki, doprawiamy lekko solą, zalewamy bulionem i dusimy ok. 10-15 min. pod przykryciem. W tym czasie ścieramy na grubej tarce imbir. Gdy ziemniaki i dynia/cukinia będą miękkie, dodajemy serek topiony, przeciśnięty przez praskę czosnek, starty imbir i wszystko razem blendujemy. Doprawiamy do smaku solą, czarnym pieprzem, kurkumą i pieprzem cayenne, wykładamy do miseczek, przyozdabiamy kleksem jogurtu greckiego, dokładamy pokrojone w paseczki suszone śliwki (i, jeśli mamy ochotę, gruszkę), posypujemy pestkami dyni i… Voila! Smacznego! Niech ciepło będzie z Wami ;D
Wartość energetyczna 1 porcji to, w zależności od wielkości, ok. 300-350 kcal
- Zupa krem z dyni z jogurtem i słonecznikiem
- Zupa krem z dyni z grzankami
Inne przepisy na szybkie w przygotowaniu i pożywne dania obiadowe znajdziesz tutaj