Przejdź do treści
Strona główna » ZUPA KREM Z DYNI

ZUPA KREM Z DYNI

Zupa krem z dyni

Krem z dyni coraz częściej gości na naszych stołach i dobrze, bo dynia to bardzo bogate w składniki warzywo. Poza sezonem, dynię śmiało możesz zastąpić cukinią – zmianie ulegnie jednak nieco kaloryczność

Do przygotowania potrzebujesz:

  • bulion mięsny lub warzywny (w zależności od preferencji) – ilość zależna od tego, jak gęsty chcemy mieć krem
  • obraną i pokrojoną w kostki dynię/cukinię (ok. 1 – 1,5 kg)
  • 4-5 średnich ziemniaków (ok. 350-400g) obranych ze skóry i pokrojonych w kostkę
  • olej rzepakowy – 5 łyżek
  • średniej wielkości posiekaną cebulę
  • serki topione – 3 trójkąty
  • czosnek – 1 ząbek
  • starty imbir  – ok. 1 łyżki (alternatywnie może być sproszkowany – ok. 1 łyżeczki)
  • sól, pieprz, kurkumę, pieprz cayenne – do smaku
  • suszone śliwki/gruszkę
  • pestki dyni (do posypania kremu)
  • jogurt grecki (do przyozdobienia)

Bulion i dynię/cukinię najlepiej przygotować sobie dzień wcześniej (i przechować w lodówce) – dzięki temu przygotowanie kremu po pracy zajmie nam mniej czasu.

Posiekaną cebulę szklimy na rozgrzanym oleju, dodajemy pokrojoną w kostkę dynię i ziemniaki, doprawiamy lekko solą, zalewamy bulionem i dusimy ok. 10-15 min. pod przykryciem. W tym czasie ścieramy na grubej tarce imbir. Gdy ziemniaki i dynia/cukinia będą miękkie, dodajemy serek topiony, przeciśnięty przez praskę czosnek, starty imbir i wszystko razem blendujemy. Doprawiamy do smaku solą, czarnym pieprzem, kurkumą i pieprzem cayenne, wykładamy do miseczek, przyozdabiamy kleksem jogurtu greckiego, dokładamy pokrojone w paseczki suszone śliwki (i, jeśli mamy ochotę, gruszkę), posypujemy pestkami dyni i… Voila! Smacznego! Niech ciepło będzie z Wami ;D

Wartość energetyczna 1 porcji to, w zależności od wielkości,  ok. 300-350 kcal

Inne przepisy na szybkie w przygotowaniu i pożywne dania obiadowe znajdziesz tutaj

Zdjęcie dzięki pexels.com/pl-pl