Jak pisałam wcześniej, świeżo tłoczone soki, zwłaszcza, gdy przygotowujemy je samodzielnie tuż przed spożyciem, są niezwykłym bogactwem witamin i składników mineralnych. Zawierają jednak niewielkie ilości błonnika – większość pozostaje bowiem w pozostałościach tego, z czego ów sok powstaje, czyli w wytłoczynach z warzyw i owoców. Zamiast je wyrzucać, możesz przygotować z nich coś pysznego. Oto moja kolejna propozycja (inną znajdziesz tutaj) – kulki mocy, których przygotowanie jest dowodem na to, że postępowanie z zasadą zero waste jest niezmiernie proste!
do przygotowania potrzebujesz:
- warzywa i owoce przeciśnięte przez wyciskarkę/sokowirówkę
- sproszkowany cynamon, imbir, kardamon, chili – do smaku
- kakao ciemne
- olej rzepakowy (ważny dla witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i jako źródło kwasów omega-3)
- wiórki kokosowe do obtoczenia
Wszystkie produkty (poza wiórkami kokosowymi) wyłóż do miski i dobrze wymieszaj. Jeśli preferujesz większą gładkość produktu, możesz zblendować. Następnie formuj niewielkie kulki i obtocz je dokładnie w wiórkach kokosowych.

Resztki z sokowirówki – blendowanie

Resztki z sokowirówki – przygotowanie kulek mocy

Kulki mocy – obtaczanie w wiórkach kokosowych

Kulki mocy z warzyw i owoców z sokowirówki

Autorka bloga z kulkami mocy
To wszystko – proste, prawda? Muszę dodawać, że to idealny pomysł na drugie śniadanie do szkoły dla Twojego dziecka lub do pracy dla Ciebie? 😀
Ps. Jeśli wolisz słodszy smak, możesz dodać odrobinę syropu klonowego