Do przygotowania potrzebujesz:
- piersi z kurczaka – 2 szt. (ok. 400g)
- mozzarella – 1 kulka (ok. 250g)
- pomidory z puszki – 1 puszka (ok. 250g)
- alternatywnie – ciecierzyca z puszki – ½ szklanki (z pozostałej można zrobić pastę do smarowania pieczywa)
- olej rzepakowy – 2 łyżki (ok. 20g)
- przyprawę gyros, sól, pieprz – do smaku
- czosnek – 1-2 ząbki
- świeżą bazylię i natkę pietruszki – po 1 pęczku
Mięso pokrój na kawałki, włóż do miski i połącz z olejem oraz przyprawą gyros i przeciśniętym przez praskę czosnkiem (dobrze wymieszaj). Tak przygotowane mięso wyłóż na rozgrzaną patelnię i doprowadź do jego ścięcia z obu stron. Następnie duś pod przykryciem ok. 10 minut. Dodaj pomidory, posiekaną bazylię i natkę pietruszki, dopraw ostatecznie solą i pieprzem i pozostaw przez chwilę bez przykrycia do odparowania nadmiaru wody. Na koniec posyp odcedzoną z zalewy ciecierzycą i pokrojoną w grubszą kostkę mozzarellą i dobrze wymieszaj.
Podawaj z ugotowanym ryżem, makaronem lub ziemniakami. Każdy z wybranych dodatków gotuj podczas przygotowywania potrawy – oszczędzisz na czasie 🙂
Wartość energetyczna potrawy bez dodatków (ale łącznie z ciecierzycą) – ok. 1390 kcal; białko – ok. 156g, tłuszcze – ok. 69g, węglowodany – ok. 37g, błonnik – ok. 8g. Kaloryczność posiłku i zawartość węglowodanów wzrośnie odpowiednio po dodaniu ryżu, ziemniaków lub makaronu.
Zdjęcie dzięki pexels.com/pl-pl