Przejdź do treści
Strona główna » LENIWE PIEROGI – PRZEPIS MAMY

LENIWE PIEROGI – PRZEPIS MAMY

Leniwe pierogi to danie, które wielu z nas pamięta z dzieciństwa. Jest pyszne, pożywne i szybkie w przygotowaniu. Ponadto jest świetnym sposobem na przemycenie twarogu do diety

Do przygotowania potrzebujesz:

  • twaróg półtłusty – 500g
  • mąkę pszenną – 1 szklankę
  • jajko – 1 duże lub 2 małe
  • cukier – 1 łyżeczkę
  • sól – 1 łyżeczkę
  • olejek waniliowy – pół łyżeczki

Twaróg rozetrzyj widelcem a następnie wygnieć ręką łącząc z pozostałymi składnikami.

Leniwe pierogi ciasto

Ciasto

Podsypując mąką deskę lub kuchenny blat, uformuj z ciasta wałeczek i pokrój go ukośnie na niewielkie kawałki.

Leniwe pierogi - surowe

Leniwe pierogi – surowe

Wrzuć na osoloną i gotującą wodę. Gotuj ok. 3 minut od wypłynięcia na powierzchnię. 

Leniwe pierogi - gotowanie

Gotowanie

Podawaj z jogurtem posypanym cynamonem lub świeżymi owocami.

Leniwe pierogi z jogurtem i cynamonem

Leniwe pierogi z jogurtem i cynamonem