Leniwe pierogi to danie, które wielu z nas pamięta z dzieciństwa. Jest pyszne, pożywne i szybkie w przygotowaniu. Ponadto jest świetnym sposobem na przemycenie twarogu do diety
Do przygotowania potrzebujesz:
- twaróg półtłusty – 500g
- mąkę pszenną – 1 szklankę
- jajko – 1 duże lub 2 małe
- cukier – 1 łyżeczkę
- sól – 1 łyżeczkę
- olejek waniliowy – pół łyżeczki
- Składniki
- Składniki
Twaróg rozetrzyj widelcem a następnie wygnieć ręką łącząc z pozostałymi składnikami.

Ciasto
Podsypując mąką deskę lub kuchenny blat, uformuj z ciasta wałeczek i pokrój go ukośnie na niewielkie kawałki.

Leniwe pierogi – surowe
Wrzuć na osoloną i gotującą wodę. Gotuj ok. 3 minut od wypłynięcia na powierzchnię.

Gotowanie
Podawaj z jogurtem posypanym cynamonem lub świeżymi owocami.

Leniwe pierogi z jogurtem i cynamonem
Wartość energetyczna całości to ok. 1200 kcal; B – 113g; T – 31g; W – 117g; Bł. – 3g
Przepis dzięki mojej mamie 🙂
Niech pyszny smak będzie z Wami 😀