Przejdź do treści
Strona główna » ŁOSOŚ Z WARZYWAMI

ŁOSOŚ Z WARZYWAMI

Do przygotowania dla 2 osób potrzebujesz:

  • 2 płaty świeżego filetu z łososia (ok. 400g)
  • olej rzepakowy – 2 łyżki (ok. 20g)
  • pieczarki – ok. 200g
  • małą cukinię
  • brokuł – 1 szt.
  • por – ok. 50g
  • pomidorki koktajlowe – 10 szt.
  • paprykę świeżą – 1 szt.
  • sól i pieprz – do smaku
  • bazylię, oregano, majeranek, zioła prowansalskie – do smaku
  • sok z cytryny – do smaku

Skórę z łososia zdejmuj delikatnie lub ponacinaj, filet dopraw solą i włóż do naczynia żaroodpornego posmarowanego olejem (w tym czasie rozgrzewaj już piekarnik). Wokół niego wyłóż podzielony na różyczki brokuł, umytą i pokrojoną w plastry (ok. 1 cm) cukinię, umyte i przekrojone na połówki pomidorki oraz pozostałe warzywa. Piecz w piekarniku 20-30 minut w temp. 180 st. C.

Gotową rybę wyłóż na talerz i skrop sokiem z cytryny.

Podawaj z ugotowanym ryżem, kaszą lub ziemniakami. Każdy z wybranych dodatków gotuj podczas przygotowywania potrawy – oszczędzisz na czasie 🙂

Wartość energetyczna potrawy bez dodatków –  ok. 1360 kcal; białko – ok. 110g, tłuszcze – ok. 79g, węglowodany – ok. 43g, błonnik – ok. 28g.

Kaloryczność posiłku i zawartość węglowodanów wzrośnie odpowiednio po dodaniu ryżu, kaszy lub makaronu.