
Do przygotowania dla 2 osób potrzebujesz:
- 2 płaty świeżego filetu z łososia (ok. 400g)
- olej rzepakowy – 2 łyżki (ok. 20g)
- pieczarki – ok. 200g
- małą cukinię
- brokuł – 1 szt.
- por – ok. 50g
- pomidorki koktajlowe – 10 szt.
- paprykę świeżą – 1 szt.
- sól i pieprz – do smaku
- bazylię, oregano, majeranek, zioła prowansalskie – do smaku
- sok z cytryny – do smaku
Skórę z łososia zdejmuj delikatnie lub ponacinaj, filet dopraw solą i włóż do naczynia żaroodpornego posmarowanego olejem (w tym czasie rozgrzewaj już piekarnik). Wokół niego wyłóż podzielony na różyczki brokuł, umytą i pokrojoną w plastry (ok. 1 cm) cukinię, umyte i przekrojone na połówki pomidorki oraz pozostałe warzywa. Piecz w piekarniku 20-30 minut w temp. 180 st. C.
Gotową rybę wyłóż na talerz i skrop sokiem z cytryny.
Podawaj z ugotowanym ryżem, kaszą lub ziemniakami. Każdy z wybranych dodatków gotuj podczas przygotowywania potrawy – oszczędzisz na czasie 🙂
Wartość energetyczna potrawy bez dodatków – ok. 1360 kcal; białko – ok. 110g, tłuszcze – ok. 79g, węglowodany – ok. 43g, błonnik – ok. 28g.
Kaloryczność posiłku i zawartość węglowodanów wzrośnie odpowiednio po dodaniu ryżu, kaszy lub makaronu.