Sosu wystarcza na ok. 4 porcje
Do przygotowania potrzebujesz:
- makaron pełnoziarnisty spaghetti – 200g
- mięso mielone z piersi indyka (ok. 400 g)
- pomidory w puszce – 1 puszka
- cebulę – połowę średniej
- 1-2 ząbki czosnku
- olej rzepakowy lub oliwę z oliwek do posmarowania patelni – 2 łyżki
- sól, pieprz, sproszkowaną czerwoną paprykę, suszone oregano, bazylię, majeranek – do smaku
Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Podczas gotowania makaronu, przygotuj sos: na wysmarowaną olejem patelnię wyłóż posiekaną cebulę, a gdy się zarumieni – przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodaj mięso mielone, dopraw solą, pieprzem i papryką i duś pod przykryciem ok. 15 minut. Po tym czasie dodaj pomidory, oregano, bazylię i majeranek i utrzymaj na kuchence do odparowania nadmiaru wody.
Gotowy sos wyłóż na makaron, możesz posypać startym parmezanem.
Wartość energetyczna całości (bez sera) – ok. 1220 kcal białko – ok. 112g, tłuszcze – ok. 16g, węglowodany – ok. 154g, błonnik – ok. 15g
Zdjęcie – źródło: https://www.pexels.com/pl-pl