Makaron ze szpinakiem i mozzarellą
to pyszne i pożywne danie, które jesteś w stanie przygotować bardzo szybko. Jako, że makaron lubią prawie wszyscy, jest to też świetny sposób na przemycenie do diety szpinaku, który dla wielu jest koszmarem z dzieciństwa
Do przygotowania 2 porcji potrzebujesz:
- 2 szklanki pełnoziarnistego makaronu, np. tagliatelle, penne
- 3 szklanki świeżego szpinaku
- 2 łyżki (ok. 6 szt.) orzechów laskowych
- 1 ząbek czosnku
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
- 1 szklankę startej mozzarelli
Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie, odcedź i wymieszaj z 1 łyżką oleju, a następnie zrumień na patelni. W blenderze zmiksuj resztę składników na jednolitą pastę, pozostawiając 2 łyżki sera do posypania makaronu. Dodaj pesto, wymieszaj i chwilkę podgrzej. Podawaj z resztą sera. Smacznego : )
Nadesłała Maja
Wartość energetyczna całości – ok. 1750 kcal; białko – ok. 58g, tłuszcze – ok. 110g, węglowodany – ok. 130g, błonnik – ok. 18g
Inne przepisy na makaron znajdziesz tutaj i tutaj
Źródło zdjęcia: pexels.com/pl-pl