Przejdź do treści
Strona główna » MAKARON ZE SZPINAKIEM I MOZZARELLĄ

MAKARON ZE SZPINAKIEM I MOZZARELLĄ

Makaron ze szpinakiem i mozzarellą

to pyszne i pożywne danie, które jesteś w stanie przygotować bardzo szybko. Jako, że makaron lubią prawie wszyscy, jest to też świetny sposób na przemycenie do diety szpinaku, który dla wielu jest koszmarem z dzieciństwa

Do przygotowania 2 porcji potrzebujesz:
  • 2 szklanki pełnoziarnistego makaronu, np. tagliatelle, penne
  • 3 szklanki świeżego szpinaku
  • 2 łyżki (ok. 6 szt.) orzechów laskowych
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
  • 1 szklankę startej mozzarelli

Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie, odcedź i wymieszaj z 1 łyżką oleju, a następnie zrumień na patelni. W blenderze zmiksuj resztę składników na jednolitą pastę, pozostawiając 2 łyżki sera do posypania makaronu. Dodaj pesto, wymieszaj i chwilkę podgrzej. Podawaj z resztą sera. Smacznego : )

Nadesłała Maja

Wartość energetyczna całości –  ok. 1750 kcal; białko – ok. 58g, tłuszcze – ok. 110g, węglowodany – ok. 130g, błonnik – ok. 18g

Inne przepisy na makaron znajdziesz tutaj i tutaj

Źródło zdjęcia: pexels.com/pl-pl