Przejdź do treści
Strona główna » MENU NA DOMÓWKĘ

MENU NA DOMÓWKĘ

Często zastanawiasz się, jak przygotować menu na domówkę. Poniżej moja propozycja, która sprawdza się na imprezach organizowanych w domu – myślę, że na pewno wybierzesz coś dla siebie 🙂

Na ciepło:
  • kasza gryczana z pieczarkami
  • piersi z kurczaka/indyka z nerkowcami
  • tortille
  • zapiekanki
Zimna płyta:
  • talerz serów
  • wędlina
  • rolada z tortilli z łososiem
  • rolada z tortilli z szynką
  • jaja przepiórcze
  • śledzie z cebulą
  • pomidorki koktajlowe
  • papryka świeża
  • rzodkiewki
  • słupki z zielonego ogórka
  • słupki z białej rzodkwi
Sałatki:
  • z komosy ryżowej
  • z tuńczyka
  • z miksu sałat z tofu i czarnuszką
Przekąski:
  • orzechy (różne, byle były prażone a nie smażone)
  • słupki z marchewki
  • owoce, zależnie od sezonu (np. mandarynki, winogrona, truskawki) – najlepiej wybierać takie, z którymi goście łatwo sobie poradzą

Sposób przygotowania poszczególnych dań:

Kasza gryczana z pieczarkami – kaszę ugotuj na sypko. Na oleju rzepakowym podduś cebulę i pieczarki, dopraw je solą i pieprzem a następnie dodaj kaszę i wszystko wymieszaj.

Piersi z kurczaka/indyka z nerkowcami – mięso umyj i pokrój na większą kostkę. Włóż do miski, wymieszaj z olejem rzepakowym oraz solą i przyprawami (np. czerwoną papryką, curry, pieprzem, czosnkiem granulowanym), a następnie wyłóż na rozgrzaną patelnię. Gdy białko się zetnie, dodaj orzechy nerkowca i duś kilkanaście minut.

Gotowe tortille (najlepiej grillowane) posmaruj ulubionym sosem, wyłóż na nie szynkę, kukurydzę, zielony ogórek, jeśli lubisz – ostre papryczki, na brzegi połóż starty żółty ser, złóż w trójkąt lub zwiń z rulon i zapiecz w piekarniku lub kuchence mikrofalowej. Podawaj z przekrojonymi na połówki pomidorkami koktajlowymi posypanymi bazylią.

Zapiekanki – bułki grahamki przekrój na połówki i posmaruj sosem pomidorowym (koncentrat pomidorowy z dodatkiem soli, pieprzu, bazylii, oregano, majeranku i odrobiną czosnku granulowanego). Następnie ułóż na nich umyte i pokrojone w plastry surowe pieczarki, posyp siekaną cebulą oraz startym żółtym serem. Zapiekaj w temp. 180 st. C ok. 10 minut.

Ps. To tylko jedna z przeróżnych wariacji zapiekanek. Można zrobić wersję z kilkoma rodzajami serów (będą wtedy bardziej kaloryczne) lub z kukurydzą zamiast pieczarek. Smaczna jest również wersja z szynką lub z tuńczykiem.

Zimną płytę ułóż na talerzu według własnej wyobraźni, pomiędzy serami a szynką poukładaj ugotowane przepiórcze jaja – ładnie ozdobią całą kompozycję.

Rolada z tortilli – placek tortilli posmaruj serkiem kanapkowym, ułóż na nim plastry wędzonego łososia, posyp koperkiem i zwiń w rulon. Roladę pokrój na dowolnej grubości plastry i wbij do każdego z nich wykałaczkę. Wersja z szynką – zamiast łososia połóż szynkę a zamiast koperkiem, posyp posiekaną natką pietruszki

Sałatka z komosy ryżowej – ugotuj komosę ryżową, piersi z kurczaka lub indyka pokrój w kostkę i uduś z przyprawą gyros. Do sałatki, oprócz mięsa,  dodaj: pokrojone suszone pomidory z zalewy olejowej, kukurydzę konserwową, świeżą czerwoną paprykę, ogórek konserwowy, suszoną żurawinę oraz orzeszki piniowe lub nasiona słonecznika.

Sałatka z tuńczyka – tuńczyk z puszki, kukurydza konserwowa, jajko na twardo, cebula, jogurt grecki, sól, pieprz – wszystko razem wymieszaj.

Sałatka z tofu – miks sałat, tofu wędzone, jabłko, kukurydza konserwowa, papryka świeża, siekane orzechy nerkowca, nasiona czarnuszki.

Powyższa propozycja to dania lekkie, pożywne, a jednocześnie zawierające sporo witamin i składników mineralnych oraz zdrowych tłuszczów. Smacznego 😀

Przepisy na inne pyszne i pożywne dania znajdziesz tutaj