Do przygotowania 3 porcji potrzebujesz:
- 100 g kaszy jęczmiennej pęczak
- ½ brokuła lub ozdobnego kalafiora
- 1 małą cukinię
- 20 pomidorków koktajlowych
- 2 szklanki świeżego szpinaku (opcjonalnie)
- 1 opakowanie wędzonego tofu
- ½ średniej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- przyprawy – oregano, majeranek, cząber
Kaszę ugotuj al dente w osolonej wodzie. W tym czasie na patelni zeszklij cebulę z czosnkiem (ok. 2 min.) i dodaj umytą i pokrojoną w kostkę cukinię oraz różyczki umytego brokuła, posyp lekko solą i dodaj przyprawy. Duś pod przykryciem ok. 10 min. Następnie dodaj pokrojone w kostkę tofu, szpinak, odcedzoną kaszę i duś jeszcze przez ok. 5 min. pod przykryciem. Na sam koniec dodaj pomidorki.
Wartość energetyczna całości – ok. 1120 kcal; białko – ok. 44g, tłuszcze – ok. 55g, węglowodany – ok. 103g, błonnik – ok. 23g