Przejdź do treści
Strona główna » PĘCZAK JĘCZMIENNY Z WARZYWAMI I TOFU

PĘCZAK JĘCZMIENNY Z WARZYWAMI I TOFU


Do przygotowania 3 porcji potrzebujesz:

  • 100 g kaszy jęczmiennej pęczak
  • ½  brokuła lub ozdobnego kalafiora
  • 1 małą cukinię
  • 20 pomidorków koktajlowych
  • 2 szklanki świeżego szpinaku (opcjonalnie)
  • 1 opakowanie wędzonego tofu
  • ½ średniej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • przyprawy – oregano, majeranek, cząber


Kaszę ugotuj al dente w osolonej wodzie. W tym czasie na patelni zeszklij cebulę z czosnkiem (ok. 2 min.) i dodaj umytą i pokrojoną w kostkę cukinię oraz różyczki umytego brokuła, posyp lekko solą i dodaj przyprawy. Duś pod przykryciem ok. 10 min. Następnie dodaj pokrojone w kostkę tofu, szpinak, odcedzoną kaszę i duś jeszcze przez ok. 5 min. pod przykryciem. Na sam koniec dodaj pomidorki.

Wartość energetyczna całości –  ok. 1120 kcal; białko – ok. 44g, tłuszcze – ok. 55g, węglowodany – ok. 103g, błonnik – ok. 23g