Dzisiejsze danie jest daniem bezmięsnym, w dodatku jest idealnym sposobem na wzbogacenie naszej diety warzywami.
Do przygotowania potrzebujesz:

- kaszę jęczmienną pęczak – 1 szklankę (ok. 180g)
- ser typu feta – 1 kostkę (ok. 200g)
- liście świeżego szpinaku – 2 szklanki
- czerwoną paprykę – 1 szt. (ok. 200g)
- czerwoną cebulę – 1 szt. (ok. 100g)
- czosnek – 1-2 ząbki
- olej rzepakowy – 3 łyżki (ok. 30g)
- sól, pieprz, kurkumę, pieprz cayenne, kmin rzymski (kumin) – do smaku
Pęczak ugotować w osolonej wodzie (ok. 1,5 szklanki) lub bulionie (wtedy potrawa będzie smaczniejsza) – ok. 15-20 min.
W tym czasie przygotować warzywa – patelnię posmarować olejem i wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę, a gdy się zrumienią – przeciśnięty przez praskę czosnek, umyty szpinak oraz przyprawy. Do tak przygotowanych warzyw dodać ugotowany pęczak, posypać fetą i wszystko dobrze wymieszać.
Powiem tyle – MNIAM! I dobrze smakuje nawet na zimno, więc jeśli nie masz pomysłu, co wziąć do pracy… 😀

Wartość energetyczna całości – ok. 1540 kcal; białko – ok. 54g, tłuszcze – ok. 79g, węglowodany – ok. 144g, błonnik – ok. 18g
Autorką zdjęć jest Aleksandra