Przejdź do treści
Strona główna » PIERŚ Z KACZKI, WARZYWA I SOCZEWICA

PIERŚ Z KACZKI, WARZYWA I SOCZEWICA

Na czym najczęściej gotujesz rosół? Wykorzystujesz do tego pierś z kaczki? Zastanawiasz się czasem, jak wykorzystać mięso na którym został ugotowany? Ja osobiście najczęściej gotuję rosół na piersi z kaczki. Po trzech godzinach gotowania, pierś jest naprawdę mięciutka, więc można ją wykorzystać do jakiejś potrawy.

Dziś proponuję Ci pyszne połączenie – pierś z kaczki z warzywami i soczewicą – danie wykonasz błyskawicznie, a jednocześnie dostarczysz organizmowi pełnowartościowego białka (zarówno tego zwierzęcego, jak i roślinnego). Potrawa zawiera również duże ilości błonnika, witamin, składników mineralnych i co ważne – fitoestrogenów, szczególnie potrzebnych w okresie przekwitania.

Do przygotowania potrzebujesz:

  • pierś z kaczki z rosołu
  • bukiet ulubionych warzyw na patelnię (400 g)
  • soczewicę – 1 szklankę (180 g)
  • olej rzepakowy – 2 łyżki
  • sól, pieprz, przyprawę curry – do smaku

Soczewicę opłucz i gotuj ok. 10 min. w osolonej wodzie. Równocześnie przygotuj na oleju bukiet warzyw na patelnię. Podczas gotowania soczewicy i duszenia warzyw, pokrój w kostkę pierś z kaczki bez skóry.

Ugotowaną soczewicę odcedź, przelej zimną wodą i dodaj do warzyw. Następnie dodaj pokrojoną pierś z kaczki. Dopraw pieprzem i curry i delikatnie wymieszaj.

Smacznego 🙂

Podpowiedź: jeśli dysponujesz większą ilością czasu, możesz przełożyć danie do naczynia żaroodpornego, posypać startym żółtym serem i zapiec w piekarniku. Wygląda to tak:

pierś z kaczki z warzywami, soczewicą i żółtym serem

Danie zapieczone z serem

Wartość energetyczna całości (bez sera): E – ok. 1290 kcal; B – ok. 99 g; T – ok. 47 g; W – ok. 108 g; błonnik – ok. 16 g

Inne przepisy na szybkie w przygotowaniu i pożywne dania obiadowe znajdziesz tutaj