Przejdź do treści
Strona główna » PLACKI MARCHWIOWE

PLACKI MARCHWIOWE

Dzisiejsze danie jest daniem bezmięsnym, w dodatku jest idealnym sposobem na przemycenie warzyw – powinno więc smakować „warzywnym niejadkom”. Bardzo dobrze smakują z sosem jogurtowym.

Do przygotowania potrzebujesz:

  • marchewkę – ok. 500g
  • jaja – 2 szt.
  • mąkę jaglaną – 5-6 łyżek (ok. 70g)
  • siekaną natkę pietruszki – 2-3 łyżki
  • starty imbir  – ok. 1 łyżki (alternatywnie może być sproszkowany – ok. 1 łyżeczki)
  • sól, pieprz, kurkumę, pieprz cayenne, kardamon – do smaku
  • masło klarowane  – do smażenia

Do przygotowania sosu potrzebujesz:

  • jogurt naturalny – 5 łyżek (ok. 100g)
  • czosnek – 1-2 ząbki
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie

Umytą i obraną marchewkę zetrzyj na grubej tarce, dodaj do tego imbir i pozostałe składniki a nastepnie wymieszaj z jajami.

Usmaż z obu stron na złoty kolor na maśle klarowanym.

Autorką zdjęcia jest Aleksandra Krantz