Dzisiejsze danie jest daniem bezmięsnym, w dodatku jest idealnym sposobem na przemycenie warzyw – powinno więc smakować „warzywnym niejadkom”. Bardzo dobrze smakują z sosem jogurtowym.
Do przygotowania potrzebujesz:
- marchewkę – ok. 500g
- jaja – 2 szt.
- mąkę jaglaną – 5-6 łyżek (ok. 70g)
- siekaną natkę pietruszki – 2-3 łyżki
- starty imbir – ok. 1 łyżki (alternatywnie może być sproszkowany – ok. 1 łyżeczki)
- sól, pieprz, kurkumę, pieprz cayenne, kardamon – do smaku
- masło klarowane – do smażenia
Do przygotowania sosu potrzebujesz:
- jogurt naturalny – 5 łyżek (ok. 100g)
- czosnek – 1-2 ząbki
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
Umytą i obraną marchewkę zetrzyj na grubej tarce, dodaj do tego imbir i pozostałe składniki a nastepnie wymieszaj z jajami.
Usmaż z obu stron na złoty kolor na maśle klarowanym.
Autorką zdjęcia jest Aleksandra Krantz