Przejdź do treści
Strona główna » ZERO WASTE – placuszki owocowo-warzywne

ZERO WASTE – placuszki owocowo-warzywne

Świeżo tłoczone soki, zwłaszcza, gdy przygotowujemy je samodzielnie tuż przed spożyciem, są niezwykłym bogactwem witamin i składników mineralnych, jednak zawierają niewiele błonnika – większość błonnika pozostaje bowiem w pozostałościach tego, z czego ów sok powstaje, czyli w wytłoczynach z warzyw i owoców. Pomyślałaś, że zamiast je wyrzucać, możesz przygotować z nich coś pysznego? Dzięki temu pozostaniesz wierna zasadzie zero waste, czyli niemarnowaniu żywności. Oto moja propozycja na to, jak wykorzystać resztki warzyw i owoców z sokowirówki/wyciskarki – placuszki owocowo-warzywne:

do przygotowania potrzebujesz:

  • warzywa i owoce przeciśnięte przez wyciskarkę/sokowirówkę
  • jajko – 1 lub 2 szt. w zależności od ilości wytłoczyn
  • sproszkowany cynamon, imbir, kardamon, chili – do smaku
  • odrobinę cukru – alternatywnie
  • rodzynki – alternatywnie
  • zmielone płatki owsiane lub bułkę tartą do obtoczenia placuszków
  • olej rzepakowy lub masło klarowane do posmarowania patelni

Wszystkie produkty wyłóż do miski i  dobrze wymieszaj (możesz je również zblendować, jeśli wolisz bardziej gładką konsystencję). Uformuj niewielkie placuszki, obtocz je w tartej bułce lub zmielonych płatkach owsianych, a następnie obsmaż z obu stron na wysmarowanej tłuszczem patelni.

Pozostałości po soku przygotowanym w wyciskarce lub sokowirówce zawierają jeszcze wiele cennych składników - pomyślałaś, że możesz je wykorzystać?
Placuszki owocowo-warzywne z resztek z sokowirówki

To wszystko – proste, prawda? 😀

Pomysł na kulki mocy z takich samych resztek znajdziesz tutaj