Świeżo tłoczone soki, zwłaszcza, gdy przygotowujemy je samodzielnie tuż przed spożyciem, są niezwykłym bogactwem witamin i składników mineralnych, jednak zawierają niewiele błonnika – większość błonnika pozostaje bowiem w pozostałościach tego, z czego ów sok powstaje, czyli w wytłoczynach z warzyw i owoców. Pomyślałaś, że zamiast je wyrzucać, możesz przygotować z nich coś pysznego? Dzięki temu pozostaniesz wierna zasadzie zero waste, czyli niemarnowaniu żywności. Oto moja propozycja na to, jak wykorzystać resztki warzyw i owoców z sokowirówki/wyciskarki – placuszki owocowo-warzywne:
do przygotowania potrzebujesz:
- warzywa i owoce przeciśnięte przez wyciskarkę/sokowirówkę
- jajko – 1 lub 2 szt. w zależności od ilości wytłoczyn
- sproszkowany cynamon, imbir, kardamon, chili – do smaku
- odrobinę cukru – alternatywnie
- rodzynki – alternatywnie
- zmielone płatki owsiane lub bułkę tartą do obtoczenia placuszków
- olej rzepakowy lub masło klarowane do posmarowania patelni
Wszystkie produkty wyłóż do miski i dobrze wymieszaj (możesz je również zblendować, jeśli wolisz bardziej gładką konsystencję). Uformuj niewielkie placuszki, obtocz je w tartej bułce lub zmielonych płatkach owsianych, a następnie obsmaż z obu stron na wysmarowanej tłuszczem patelni.

To wszystko – proste, prawda? 😀
Pomysł na kulki mocy z takich samych resztek znajdziesz tutaj