KASZA GRYCZANA Z FETĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI
Kasza gryczana wytwarzana jest z nasion gryki zwyczajnej. Jest bardzo dobrym źródłem białka oraz witamin z grupy B i składników mineralnych takich, jak magnez, potas, cynk, wapń i wiele innych. Palona ma bardziej intensywny aromat i smak. Kasza gryczana dobrze smakuje zarówno podawana z mięsem, jak i innymi dodatkami.
Dziś pomysł na to, jak w szybki sposób można przygotować ją w połączeniu z serem typu Feta oraz suszonymi pomidorami.

Kasza gryczana z fetą i suszonymi pomidorami
Do przygotowania potrzebujesz:
- kaszę gryczaną – 1 woreczek (100 g)
- ser typu feta – 50 g
- suszone pomidory z zalewy olejowej – 2 plastry (ok. 40 g)
- pieprz – do smaku
Kaszę gryczaną ugotuj w osolonej wodzie według przepisu podanego na opakowaniu (ok. 10 min.). Podczas gotowania kaszy pokrój w kostkę ser oraz pomidory. Gdy kasza będzie mieć pożądaną miękkość, odcedź ją i wymieszaj z pomidorami i serem.
To wszystko 😀 Smacznego 🙂
Wartość energetyczna całości, to ok. 670 kcal, w tym: białko – ok. 24g, tłuszcze – ok. 21g, węglowodany – ok. 66g, błonnik – ok. 16g. Kaloryczność 1 porcji zależeć będzie od jej wielkości.