Zapiekanka z ziemniaków
Do przygotowania potrzebujesz:
- ziemniaki – 5 większych szt. (ok. 450g)
- dobrej jakości kiełbasę – ok. 200g
- marchewki – 2 szt. (ok. 100g)
- buraki – 1-2 szt. (ok. 150g)
- cebulę – 1 szt. (ok. 200g)
- posiekaną natkę pietruszki – 1-2 łyżek
- sól i pieprz – do smaku
Umyte i obrane warzywa pokrój w plastry (ziemniaki w grubsze, marchewkę i buraki w cieńsze) a kiełbasę i cebulę w drobną kostkę. Dno płaskiego garnka posmaruj masłem klarowanym lub olejem rzepakowym i układaj warstwami: ziemniaki (posól i posyp pieprzem), kiełbasę, cebulę, marchew, buraki. Warstwy powtórz maksymalnie 3 razy, żeby wszystko dobrze zmiękło. Duś ok. 20 minut pod przykryciem, podlewając delikatnie wodą, jeśli trzeba. Na sam koniec posyp natką pietruszki.
Ps. Zapiekanka z ziemniaków dobrze smakuje z ketchupem.
Wartość energetyczna całości (bez ketchupu), to ok. 1100 kcal, w tym: białko – ok. 71g, tłuszcze – ok. 42g, węglowodany – ok. 102g, błonnik – ok. 17g. Kaloryczność 1 porcji zależeć będzie od jej wielkości.
Inne przepisy na szybkie w przygotowaniu i pożywne dania obiadowe znajdziesz tutaj
Zdjęcie dzięki pexels.com/pl-pl